A szinergia törvénye

A gyógynövények igencsak alul vannak értékelve. Nem az emberek hibája, hogy keveset tudnak a gyógynövényekről.

Az évezredeken keresztül generációról generációra vándorló tudás örökítését 1910-től hivatalosan aknázzák alá. Azóta eltelt száz év, és egyre több generáció nő fel úgy, hogy nincs, aki mesélne neki a gyógynövényekről. A hozzáértés az, ami valóban kiveszőben van.

Sétálunk taposunk rajtuk, gaznak, értéktelen kórónak nézzük azt, amit a föld ad, de az ettől még nem lesz az.

A KSH adatai szerint Magyarországon több mint 20 ezer törzskönyvezett gógyszerkészítmény van forgalomban. Összehasonlításul: a 90-es évek közepén ennek a mennyiségnek a huszada sem volt a patikákban.

Mivel az emberiség történelmi leletei szerint mintegy hatvanezer éve használ gyógynövényeket, nyilvánvaló, hogy többször annyi időn át támaszkodtak a növények kedvező hatásaira, mint bármilyen más dokumentálható gyógymódra. A természet nem lett elavult hatvanezer év alatt.

“A gyógynövények talán nem csodaszerek, mégis annyi csatát nyertek már velük a legkülönfélébb sérülések és betegségek ellen, mint semmi mással.”

No, de mi a gyógynövény? Olyan növény, amelynek gyógyhatásai vannak.   Mióta világ a világ, így nevezik, s nem véletlen.  Jelenleg a Földön kb 25.000 féle gyógynövényt tartanak számon.

halalosan-artalmatlan-gyogyszerek

Hatvanezer éves népgyógyászati és néhány ezer éves orvosi gyakorlati tapasztalat után a jól bevált gyógynövényeket újabban lecseréljük gyógynövényekből kivont egy-egy hatóanyagból, mesterségesen előállított modern – kizárólag betegségekre kihelyezett – gyógyszerekre.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a gyógynövényekből kivont hatóanyagokból előállított készítmények nem úgy működnek, mint az eredeti gyógynövények. Nem úgy, és nem annyira hatásosak.

A gyógynövényeknek is van egy természeti törvénye. Ezt így nevezik: szinergia. Magyarul: együttműködés.

A hatóanyagok kivonásra kerülnek, külön-külön célzottan alkalmazva, de abban a formában már nem azt a hatást fejti ki. Nincs meg a szinergia.

A gyógynövény hatalma valójában ennyi: a vezérhatóanyag és sok más hatóanyag együttműködése, amelyek együtt sokkal hatékonyabbak lehetnek.

A kutatási irányzatokból is kirajzolódik, hogy mennyire zátonyra futott a “hatóanyag-központú” szemlélet. A mai napig nem tudták megállapítani, hogy a csipkebogyó melyik alkotóeleme fejti ki az immunerősítő hatást. Az elmúlt évtizedekben 15 különféle hatóanyagot sikerült kivonni a csipkebogyóból, de egyik sem bizonyult immunerősítőnek, az egész együtt azonban kétségkívül az.

Ugyanez a helyzet a máriatövis májregeneráló, májvédő hatásával. A növény hatását nemcsak a népi tapasztalatok, de a klinikai vizsgálatok is igazolták, ugyanakkor a mai napig nem tudják pontosan azonosítani, hogy vajon melyik hatóanyag a felelős ezért.

Az egyik legfontosabb ok, amiért a mai modern civilizációnk sikertelen az egészségügyben, hogy figyelmen kívül hagyunk egy alapvető természeti törvényt: a szinergia törvényét!

feketenadalyto

 

“A gyógynövényeket nem célszerű hatóanyagonként szétszedni,

és másképpen összerakni.

A természet eleve hatékonyan rakta azokat össze.”

 

 

 

 

(Forrás: Budai Péter Dr Rojkó László könyvéből: HALÁLOS BIZALOM Az egészség elveszett tudása)

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.